Kenarda Yaşam

Last Sipahi isimli şahsın deli ama bir o kadar da enteresan beyninden dökülenler. Paylaşmak güzeldir, özellikle ucunda ölüm varsa.


Mayıs ayında en sonunda kırılamayan PSP 3000 serisi 5.03 versyionunaki bir açık ile kırıldı. Kırıcı grup ilk olarak evyapımı (homebrew) uygulamaları çalıştırmanın yolunu açtılar. Ardından da kendi CFW (custom firmware)'lerini yapıp PSP'de istediğimiz gibi at koşturabileceğimiz bir ortam sundular.

5.03 GenA FW diğerlerinden biraz farklı. İlk olarak dosyalar flash yerine ram üzerinde tutuluyor. Yani makineyi kapatıp açınca CFW'de uçup gidiyor. Bu aslında dezavantaj gibi görünebilir fakat adamlar bu sayede PSP'nin brick olma olasılığını ortadan kaldırmış oluyor. İstenirse flash'a da yazılabilir bu CFW ama adamlar kesinlikle önermiyoruz diyorlar.

Geliştirici grup artık geliştirmeyi bıraktı, yani güncelleme beklemek şu anda beyhude. Şuanki hali ile yeterince iyi zaten, bazı güzel özellikleri de yok değil. Mesela pops yüklemek gerekmiyor. 5.03 GenA zaten içinde pops yüklü olarak geliyor. PSX oyunları direk çalıştırabiliyoruz.

Gelelim kurulumuna :

  • İlk olarak şu adresten ChickenHen R2 isimli dosyaları alıp PSP memory stick içindeki picture yada photo klasörüne atıyoruz.
  • Daha sonra PSP üzerinden bu attığımız resimleri açmaya çalışıyoruz.
  • Resim üzerine gelince ekran yeşile dönüyor ve PSP kendini baştan başlatıyor.
  • Bu adresteki 5.03 GenA kurulum programını indiriyoruz.
  • PSP'yi USB'den bilgisayara bağlıyoruz ve bu program ile CFW'i kuracak yazılımı PSP içine aktarıyoruz.
  • Son olarak PSP game kategorisindeki Installer programını çalıştırıyoruz. Sol yada sağ tuşa basıyoruz. İşlem bitince de O tuşuyla yeniden başlatıyoruz PSP'yi.
İnsanların büyük çoğunluğunda ChickenHen yapma işinde sıkıntı çıkıyor. Bu açık zaten haybeden bulunmuş bir şey olduğu için herzaman çalışmıyor. Şunlara dikkat etmek lazım.
  • Öncelikle tema yada duvar kağıdı varsa bunu kaldırmak, yada en temizinden makineyi fabrika ayarların döndürmek gerekiyor.
  • Daha sonra memory stick'i formatlamak gerekiyor.
  • Eğer PSP'niz Japonya çıkışlıysa benimki gibi System Settings içerisinde Character Set'e gelip bunu US yapmanız gerekiyor.
  • PSP UMD auto start off durumda olması gerekiyor.
  • PSP'ye ne şarj adaptörü, ne USB kablosu ne PSP! Go cam (kamera) ne GPS , ne de TV Tuner takılı olması lazım. USB girişi boş olacak yani.
Yukarıdaki saydıklarımdan biri yada birileri eğer varsa PSP donup kalacak, hoparlörden çıt diye bir ses gelecek ve makine kendini yeniden başlatacaktır.

Chicken Hen yapmak işi biraz zor ve nazlı görüneceği üzere. Memory Stick üzerindeki kurulu programlar da etkileyebiliyor bu dosyayı. Bu nedenle formatlamak gerekebiliyor. Ben şöyle bir çözüm buldum :

2 adet memory stick var elimde. Birisini normal oyunlar için kullanıyorum. Diğeri düşük kapasiteli, içinde hiçbir şey yok. Sadece Chicken Hen R2 ve CFW yükleyici var. Bir kere oluşturdum ve bozulmasın diye de dokunmuyorum. Böylece bilgisayar başında değilken PSP kilitlenir yada şarjı biterse yeniden CFW kurma şansım olabiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder