Kenarda Yaşam

Last Sipahi isimli şahsın deli ama bir o kadar da enteresan beyninden dökülenler. Paylaşmak güzeldir, özellikle ucunda ölüm varsa.

3.8.2009 19:23
Eski blogumdaki airsoft sayfası google aramalarında başta çıktığı için epey popülerdi. Günlük en az 100 sayfa hiti alıyordu. İnsanlar airsoft ne olduğunu anlamak için internete giriyorlar ve neredeyse hiç Türkçe kaynak yoktu o zamanlarda. Şimdi siteler var, forumlar var, epey bir birikim oldu çok şükür.

Nedir bu Airsoft?

Şimdi nedir airsoft? Çocukların ellerinde gördüğümüz boncuk atan silahların çok daha gelişmiş ve profesyonel olanlarına bir airsoft yada soft air silah diyoruz. Attıkları plastik mermilerin adı BB ve teknik olarak oyuncaklarıyla bir farkı yok. Fark sadece hızlarında ve atış şekillerinde. Ortalama bir airsoft silahı saniyede 300 feet (80 m.) hızla bu BB denilen mermiyi atabiliyor. Silahlar mermi atmak için sıkıştırılmış hava yada gaz kullanıyolar. Barut yerine bu basınçlı hava yada gaz BB'yi namludan atmak için kullanılıyor.

İnsanlar bu silahlarla ve gerçek askeri ekipmanlarla takımlar kurup, dağda, bayırda, eski fabrikalarda, vs. yerlerde karşılıklı bu oyunu oynuyorlar. Çeşitli oyun tiplerinden o andaki sayıya, duruma göre seçip, senaryorlar üzerinden karşılaşmalar yapılıyor. Kullanılan silahların oyuncak olması dışında airsoft tamamen ciddi ve askeri disiplinle yapılan bir spor. Koruyucu ekipmanlar, kurallara riayet bu işin olmassa olmazları. Mesela yakın mesafeden asla ateş edilmez yada güvenli bölgede asla ateş edilmez gibi.

Airsoft Silah Tipleri

Şimdi silahlar bu oyunun temeli olduğuna göre yakından bakalım. Silahlar benim bildiğim kadarıyla 4 çeşit.

AEG'ler : Automated Electric Gun yani Otomatik Elektrikli Silah. Adından da anlaşılacağı gibi bu silahlar elektrikli yani pilli olarak çalışıyorlar. Temel olarak anlatmak gerekirse silahın içinde gücünü pilden alan bir elektrik motoru vardır ve bu motor her atışta bir miktar havayı içinde sıkıştırıp bir anda salarak oluşan basınç ile BB'yi namludan dışarı atar. Piyasadaki airsoft silahların pek çoğu bu modeldir. Genelde hızları 200-400 FPS (feet per second, saniyedeki feet) civarındadır. Pilli bitince şarj etmek gerekmektedir.

Gaz ile çalışanlar : Gazlı modellerde basınç oluşturmak için elektrik motoru yerine şarjördeki basınçlı gaz kullanılır ve her BB atımında bir miktar bu basınçlı gaz kullanılarak itme gücü yaratılır. Gaz bittiğinde hazneye yeniden gaz doldurulur. Aynen paintball silahlarında olduğu gibi çalışır aslında. Airsoft silahlar arasında en güçlü olanlar bu kategorideki silahlardır. Genelde tabancalarda kullanılıyor fakat Tüfek tipi gazlı silahlarda piyasada var.

Yayla çalışanlar : Havayı sıkıştırmak için elektrik motoru değilde elle kurulan bir yayın kullanıldığı airsoft silahlarıdır. Bunlar aslında piyasada ucuza satılan oyuncak modellerle aynı mantıkta çalışıyorlar. Yaylı silahlar genelde tek atımlık oldukları için keskin nişancı tüfeklerinde kullanılıyorlar. Tokyo Marui G18 gibi bazı yaylı modellerde 3 atımlık atış modları olduğunu da ekleyim.

Özel Yapımlar : Bu silahlar kişilerin kendi kafalarına göre yaptığı yada modifiye ettiği silahlara denk düşüyor. Bazı insanlar hayal güçlerini kullanarak gerçekten çok uçuk şeyler yapabiliyor. Mesela bir videoda adamın tekinin çok az barutla özel bir mermi kovanı yapıp ucuna da BB yerleştirdiğini görmüştüm. Bu silahlar zaten karşılaşmalarda pek kullanılmıyor, fantezi amaçlı olarak kalıyorlar.

Silahların neredeyse tamamı gerçek hayatta kullanılan silahların birebir aynısıdır. Hatta çoğu kaliteli airsoft silahta full-metal ibaresini görmek mümkün. Elinizde aldığınızda silahı gerçeğinden ayırmak mümkün değil. Eğer o silah piyasada var, mutlaka full metal versiyonlu bir airsoft modeli de vardır. Pek çok insan sadece model olarak kullanmak için bile airsoft silah satın alıyor, bunu belirteyim. Ayrıca replika silah olarak sinemada, televizyonda çokca kullanılıyorlar.

Nereden Alınır ?

Peki nereden alınır ? Güzel bir soru, aslında pek fazla seçenek yok malesef. Ülkemizde yeni bir şey olduğundan ve yeni yeni yaygınlaşmaya başladığından yasal bir düzenlemesi yok henüz. Tek kaynak yurtdışı şu anda. Yurt dışından gerçek silah getirmek air soft silah getirmekten kat kat kolay. Ama airsoft silah ithal etmeye kalkan birisinin başına gelmedik kalmamış mesela.

Genelde airsoft silahların iki adresi var. Amerika ve uzakdoğu. Ülkemize giren airsoft silahların büyük çoğunluğu Kore, Tayvan, Japonya gibi ülkelerden geliyor. Bu ülkelerdeki markalar da zaten en iyileri. Internet üzerinden airsoft alış veriş siteleri vasıtasıyla sipariş veriliyor ve elimize ulaşması için dua ediliyor. Duanın sebebi şudur efendim, olabilecekleri yazayım ben.

İnternet üzerinden bir online airsoft sitesine girilir ve kredi kartı ile bir silah sipariş edilir. Muhtemel senaryolar :
1. Silah kapınıza kadar gelir, kimse soru sormaz, siz de kurcalamassınız.
2. Silah fiyatından dolayı gümrüğe takılmıştır. Gidip %20-%40 arasında bir ücret ödeyerek paşa paşa silahınızı alırsınız ve evinize gidersiniz.
3. Silah gümrük memurunun iş güzarlığı sonucu gerçekten tehlikeli bir şey sanıldığından gümrüğe takılmıştır. Bu durumda gidip memuru ikna etmeniz lazım. Eğer oyuncak olduğuna ikna olursa ne ala, olmassa silahı bi dilekçeyle birlikte emniyete gönderiyorlar ve oradan olurluk raporu istiyorlar. Emniyet de silahı inceliyor ve tehlikesizdir şeklinde bir yazı ile size teslim ediyor. Ama tabi burada yazdığı kadar kolay olmuyor bu işler. Bürokrasi ülkemizde ne kadar ağır işliyor, yazılar kurumlar arasında ne kadar geç gidiyor biliyoruz. Bazı insanlar "Aman üstad kalsın!" deyip bu silahlarından vaz bile geçtiler bu yüzden.

Ben kendi silahlarımı Japonya'dan getirdim. Bavuluma koydum, Japonya'dan çıkarken elimdeki boş kutusuna oradaki güvenlik baktı sadece. Bavulumda olduğunu söylediğimde bir sorun çıkmadan geçtim. Türkiye'ye geldiğimde de bir sorun çıkmadı. Sanırım ben şanslıydım. Farklı bir olay da Tayvandan p90 sipariş eden bir arkadaşın başına gelmiş. Sanırım gümrük memuru aleti silaha benzetememiş olacak ki (haksız da değil aslında) direk onaylamış ve eline kadar gelmiş.

Markalar
Markalardan da biraz bahsedelim. Piyasada isim yapmış bir kaç marka var ve bunların genelde tüm modelleri gözü kapalı alınabilir oluyorlar. Piyasaya yeni yeni giren bazı Çin malı silahlar da var ve içlerinde kaliteli olanlar da var. Ama şu ülkemizde heryerde satılan M83 double eagle, m85 double eagle'dan bahsetmiyorum. Ben sadece yanındaki parçalar için aldım bir tane :)
Tokyo Marui : Adından da anlaşılacağı üzere Japonya kökenli bir marka. Sadece Japonya'da üretiliyor ve yine sadece Japonya'ya satılıyor. Ama bazı satıcılar Japonya'dan alıp, tekrardan insanlara satıyorlar. Biz de bu şekilde alabiliyoruz. Genel olarak AEG üretiyorlar ama gazlı ve yaylı modelleri de var. Airsoft haricinde soft air isimli bir modelleri de var. Bu daha çok çocuklar için geliştirilmiş kaliteli yaylı silahlardan oluşan bir alt kategori. Çok kaliteli airsoft silahlar üretiyorlar. Kaliteleri, bolca bulunan yedek parçaları ve modifiye setleri ile ilk tercihlerden biri olabilir.
Web sitesi : http://www.tokyo-marui.co.jp/ (Japonca ama google translate kullanabilirsiniz)
Classic Army : Gerçeğine çok yakın replikalar üreten bir şirket. O kadar ki bir AK-47'lerini elime aldığıdımda resmen irkildim, ahşap ve çelikten yapmışlar, güzelce de eskitmişlerdi bazı bölümlerini. Markanın özellikle tüfekleri öne çıkıyor ve mekanizmaları ile kalitelerini belli ediyorlar. AEG ve gazlı modelleri mevcut piyasada. Tanınmış bir marka olduğu için yedek parça ve modifiye için sorun yaşanmıyor pek. Bu markada gözü kapalı alınabilir.

Web sitesi : http://www.classicarmy.com/

Maruzen : Genelde gazlı airsoft silahlar üreten bir firma. Bazı özel yapım modelleri de mevcut. Tabanca üzerine yoğunlaşmışlar sanırım çünkü hiç tüfek satıldığını görmedim. Tabacanları da son derece kaliteli ve güçlü olan bir marka.

Web Sitesi : yok sanırım, bulamadım ben :)

Jingong : Çin kökenli bir firma orta kalitede airsoft silahlar üretiyor. Yelpazeleri son derece geniş. Ve kaliteyle orantılı olarak fiyatları da uygun. Ama model model incelemek ve alınacak modelin incelemesi mutlaka yapılarak satın alınmalıdır bence. Bazır modelleri gerçekten çok dandik olabiliyor.

Web Sitesi : Yok, yazık :)

CYMA : Çin'li başka bir firma, orta ve üst kalitede airsoft silahlar üretiyorlar. Pek bilgi sahibi değilim kendileri hakkında, piyasada da pek bulunmuyorlar zaten.

Web Sitesi : tahmin edin.

Bu bahsi geçen markaların sayısız modeli mevcut. Popüler silahları neredeyse hepsi üretiyor. Yani bir H&K MP5 yada Baretta 92FS markaların çoğunda bulunabilir. Ama farklı kalitede ve farklı fiyatta olacağından modeli belirledikten sonra markalara göz atmak gerekiyor. Mesela Tokyo Marui'nin Uzi'si pek iyi yorumlar almazken Classic Army Armalite Uzi yere göğe sığdırılamıyor.

Tabanca ve tüfek haricinde, keskin nişancı tüfeği, pompalı tüfek, bomba atar, mayın, makineli tüfek, el bombası ve hatta mini gun türü airsoftlar bile var. Ayrıca silahlara akla gelebilecek hertürlü aksesuar da üretiliyor. Keskin nişancı dürbünü, kırmızı nokta vizörleri, lazer nişangah, taktik fener bunlara örnek. Askeri ekipmanlarda çokca kullanılıyor, mesela kamuflajlı elbise, balistik koruyucu gözlük, diz ve dirsek pedi, dürbün gibi. Bu işi ciddi ciddi oynacak olan kişi için sınır yok yani :)

Güvenlik


Oynarken en azından koruyucu gözlük takmak şart. Çünkü yuvarlak ve plastik de olsa mermiler göze geldiğinde kalıcı tahribat yapabilir. Ayrıca çıplak tene geldiğinde de canı çok acıttığı için genelde koruyu giysi yada en azından kalın bir giysi ile oynamakta fayda var. Onun haricinde son derece güvenli ve zevkli bir spor.

İnsana Ne Kazandırır ?

Bu aslında insana göre değişen bir durum ama ben şahsım adına konuşmam gerekirse bana kattığı şeyleri şöyle özetleyebilirim. Takım halinde çalışma becerisini geliştiriyor. Hızlı düşünme ve kara verme, sürekli strateji geliştirme halinde olduğu için kafa da çokca çalışıyor. Silah kullanma isteğimi tatmin ediyor. Vücudu hat safhada çalıştırdığı için egzersiz olarak da görebiliriz.

Takımlar

Ben 2005 yılında bu oyunu arkadaşlarımla oynamaya başladığımda daha ortada hiçbir şey yoktu. Bizden başka bu işi bilen birilerinin varlığından bile haberdar değildik ama yıllar geçtikçe baya bir gelişme oldu ve ülkemizde büyük şehirlerde çeşitli takımlar kurulur oldu. Bizim takımımız malesef arkadaşların özel hayatları nedeniyle dağıldı ve şu anda kendime bir takım arıyorum. Aslında daha güzeli yeni bir takım kurmak istiyorum. Airsoft ile ilgili forumlar bu sporu yapan insanlarla tanışmak için ideal mekanlar.

Silahlarım (Armory (: )



Shun Yang isimli pek duyulmamış bir Çin'li firmanın ürettiği Sig Sauer P226. Gazla çalışıyor ve orta kalitede bir tabanca. Full metal aksamlı ve 290 FPS hızında atış yapabiliyor. Gazlı olduğu için blowback yani geri tepme hareketi var, mekanizması aynen gerçek silahlarda olduğu gibi çalışıyor.









Tokyo Marui SoftAir Glock 17. Bunu Japonya'da aslında yanlışlıkla aldım. Fiyatı çok ucuz gelmişti ve direk atladım. Fakat yaylı silah olabileceğini hiç düşünmemiştim :) Yaylı ama yinede metal aksamlı olduğu için kaliteli ve güzel bir yedek silah olarak işini iyi yapıyor. Hızı 190FPS civarında ve pil bitmesi yada gaz tükenmesi gibi bir derdi yok :)













Shun Yang'ın boş ve mekanizmanın kilitli durumdaki hali.
























Tokyo Marui MP7A1 AEG , bu silahın gerçek hayatta da hastası olmam onu almamdaki en büyük etksen aslında. Bir yandan da hem tabanca hem de tüfek olarak kullanılabilmesi çok avantajlı. Genelde komuta yada ileri gözcü tipinde oynadığım için hız ve manevra benim için önemli. Bu silah da tam bu iş için üretilmiş. Hızlı koşarken, atlayıp zıplarken, sürünürken hiç problem çıkartmıyor ve neredeyse normal bir tüfek kadar tesirli. Tek ve tam otomatik modu var. Resimdeki hali tüfeğe dönüşmüş şekli. Dipçik kapanıp, gez ve arpacak indirilip, kavrama kolu kapatılıp tabanca moduna çevrilebiliyor.



















Bu da kompakt yani tabanca hali. Silah full metal ve mekanizması da komple metal.


















Airsoft ile ilgili linkler

Ülkemizde bu sporla ilgilenen insanları kurdukları siteler ve forumlar var, linkleri aşağıdadır.

Wikipedia Türkçe Airsoft tanıtım sayfası

Airsoft Turk Forumu : Bir sürü yeni insan geliyor ama takımlar kendi içlerinde çok kapalılar. Yabancılar pek sevilmiyor yani :)

HS Airsoft
: Airsoft hakkında akla gelebilecek her türlü soru ve cevap burada var. Bu işi profesyonel olarak yapan insanlar tarafından kurulmuş bir mekan.

Airsoft Turkey : Adı üstünde :) İlk kurulanlardan.


Umarım bu hazırladığım dosya bu işe meraklı olanların işine yarar. Takım kurmak yada ayrıntılı bilgi almak için benimle temasa geçebilirsiniz.

3 yorum:

faydalı olmuş, gümrük hakkında hala tereddütlerim var ama teşekkürler

Hocam merhaba, bu yaz Amerika'ya gidiyorum ve dönerken de bir iki tane airsoft getirmeyi düşünüyorum, yazını okudum Japonya'dan yanında airsoft getirmişsin, peki Türkiye'ye girişte neler yaşadın?

Bu tamamen şansınıza, gümrüğe ve silaha bağlı. Benim mp7 büyük oranda plastik olduğu için sorun olmadan geçti ve direk valizi elime aldım. Silahı da özellikle dik yerleştirdim ki silah şeklinde görünmesin XRay cihazına. Tabi bu kontolü yapan memurun kıllık oranına da bağlı.

Yorum Gönder